Nopeita tuloksia ratkaisukeskeisellä lyhytterapialla
Mitä ratkaisukeskeinen lyhytterapia on?
Ratkaisukeskeinen lyhytterapia (Solution-Focused Brief Therapy, SFBT) on terapiamuoto, joka keskittyy asiakkaan vahvuuksiin ja tulevaisuuden toiveisiin sen sijaan, että se keskittyisi menneisyyden ongelmien analysointiin. Tämä terapiamuoto uskoo, että jokaisella ihmisellä on voimavaroja ja kykyjä, joita voidaan hyödyntää nykyisten haasteiden voittamisessa ja toivottujen muutosten saavuttamisessa. Terapiassa terapeutti ja asiakas työskentelevät yhdessä selvittääkseen, mikä jo toimii asiakkaan elämässä, ja miten näitä elementtejä voidaan käyttää tavoitteiden saavuttamiseksi. Ratkaisukeskeisessä lyhytterapiassa käytetään usein kysymyksiä ja tehtäviä, jotka auttavat asiakasta huomaamaan omat kykynsä ja mahdollisuutensa vaikuttaa elämänsä kulkuun.
Yksi ratkaisukeskeisen lyhytterapian erityispiirteistä on se, ettei terapiaan tarvita lääkärin lähetettä eikä siinä tehdä virallisia diagnooseja. Et myöskään tarvitse diagnoosia päästäksesi lyhytterapiaan. Tämä antaa vapauden hakeutua terapiaan omasta aloitteestaan ja mahdollistaa yksityisyyden säilyttämisen, sillä terapiasta ei tehdä merkintöjä Kanta-palveluun.
Psykiatri ja psykoterapeutti Ben Furman on ollut keskeinen hahmo ratkaisukeskeisen lyhytterapian kehittämisessä ja käytännön soveltamisessa erilaisiin ympäristöihin. Hänen työnsä on tuonut esiin, kuinka menneisyyden ongelmien sijaan voidaan keskittyä ratkaisuihin ja mahdollisuuksiin, tukien asiakkaan toivottua muutosta ja edistymistä kohti tavoitteitaan. Ratkaisukeskeinen lyhytterapia on yleensä lyhytkestoista ja sen tavoitteena on saada aikaan merkityksellisiä muutoksia jo muutamien tapaamisten aikana.
Milloin ratkaisukeskeiseen lyhytterapiaan?
Ratkaisukeskeisessä terapiassa voidaan käsitellä mielenterveysongelmia, elämän kriisejä ja haasteita. Terapiasta on apua myös sinulle, joka toivot mielenterveyden haasteiden keskellä rinnalla kulkijaa sekä näkökulmien ja mahdollisuuksien avaajaa. Kaikki meistä ei välttämättä halua mennä tai odottaa pitkäkestoisen psykoterapian alkamista. Ratkaisukeskeiseen lyhytterapiaan on hyvä tulla myös silloin, kun odotat pääsyä Kelan myöntämään psykoterapiaan.